10 praktische tips over presenteren

10 praktische tips over presenteren

Delen, dat doen we graag! Het liefste delen we kennis, zo vertelden we al eerder . Daar help je een ander en jezelf als ondernemer het beste mee verder.

Maar in plaats van erover te vertellen, is het nu weleens tijd dat we het gaan doen. “Geen woorden, maar daden” horen we je denken en we zijn het roerend met je eens.

Daarom delen we vandaag 10 tips die je helpen bij je presentatie. Fijn, toch?

Tip 1: Ken het publiek van je presentatie

Weet jij niet wie er in de zaal zitten? Dan kun je onmogelijk aansluiting maken met je publiek. En dat is een eerste vereiste wanneer je een boodschap over wil brengen.

Verdiep je dus in je publiek en stem je verhaal af op hen. Zorg dat je weet wat zij interessant vinden en sluit daar met jouw verhaal naadloos op aan.

Tip 2: Bepaal het doel van je presentatie

Je gaat een presentatie houden, dat weet je. Maar weet je eigenlijk ook wat je ermee wil bereiken?

Wat wil je dat je publiek voelt of doet nadat jij gepresenteerd hebt? Alleen als je dat weet kun je een heldere en gestructureerde boodschap brengen.

Bepaal dus als eerste wat je wilt bereiken: dat is de basis voor heel je performance!

Tip 3: Maak een goedlopend verhaal

Wat vertel jij je publiek, zodat je dat doel aan het einde hebt bereikt?

Zorg dat je begint met een pakkende inleiding waarin je vertelt waar je presentatie over gaat. Behandel daarna de drie belangrijkste punten en maak deze duidelijk met slim gekozen voorbeelden of verhalen. Vat je presentatie tot slot samen, benoem de kern en sluit af met een uitsmijter die blijft hangen.

Dan heb je de inhoud goed uitgedacht!

Tip 4: Ontwerp de vorm van je presentatie

De inhoud van je presentatie is goed voorbereid, maar weet je ook al hoe je het gaat brengen? Gebruik je bijvoorbeeld Prezi of Powerpoint en zoek je afbeeldingen als ondersteuning? Zorg je voor muziek wanneer mensen binnenkomen en maak je gebruik van filmpjes en inspirerende video’s?

Denk ook eens aan cadeautjes of tastbare voorbeelden. Wil je bijvoorbeeld iets over productverpakkingen vertellen, neem dan ook een aantal zorgvuldig uitgekozen exemplaren mee.

Tip 5: Oefen je presentatie

Het is een open deur, dat weten we. Maar onderschat niet hoe waardevol het is om je presentatie te oefenen.

Let op de duur van je verhaal, je intonatie en je gebruik van bijvoorbeeld Prezi. Na een aantal keer oefenen merk je vanzelf wat wel en niet lekker loopt.

Breng verbeteringen aan en oefen dan nog eens. Durf ook eens met andere ogen naar je presentatie te kijken!

Tip 6: Bereid de ruimte en jezelf voor

Vandaag is de dag van je presentatie. Zorg dat je vroeg in de ruimte bent waar je je presentatie houdt en bereidt de ruimte voor. Zet alles klaar, maar neem de ruimte ook in je op. Dat zorgt ervoor dat je ermee vertrouwd raakt, je jezelf er thuis gaat voelen.

Staat alles klaar en ben je er zelf ook klaar voor? Laat dan het publiek maar komen!

Tip 7: Start je presentatie pakkend en neem je publiek mee

In een mum van tijd oordeelt je publiek. Is je presentatie het waard om naar te luisteren of niet?

Zorg daarom dat je begint met een pakkende inleiding die je publiek aan je lippen laat hangen. Want eerlijk waar: een goed begin is bij een presentatie het halve werk.

publiek

Tip 8: Zorg voor interactie met je publiek

Met je presentatie wil je iets bereiken bij je publiek (tip 2!).

Check tijdens je presentatie daarom regelmatig of je publiek met je ‘meegaat’. Krijg je begrijpende knikjes toegeworpen of zie je vragende blikken ontstaan? Schroom niet om je publiek vragen te stellen: input van je publiek versterkt je verhaal en je creëert er betrokkenheid mee.

Tip 9: Sluit af met je kernboodschap en een uitsmijter

Je kernboodschap moet blijven hangen bij het publiek. Benoem deze, na je samenvatting, daarom nog eens helder. Versterk hem met een afbeelding of anekdote die verrassend is en in de hoofden van publiek blijft hangen.

Met een inhoudelijke, sterke uitsmijter blijf jij je publiek bij.

Tip 10: Blijf ook na je presentatie beschikbaar

“Pff” denk je misschien na je presentatie, “nu ga ik er vandoor!” Maar blijf ook na je presentatie beschikbaar voor je publiek.

Vaak komen de meest interessante vragen of opmerkingen namelijk naderhand. Zorg er ook voor dat publiek je later nog kan benaderen via een e-mailadres of telefoonnummer. En dat gaat gebeuren, als jij je presentatie goed hebt aangepakt!

Ben jij er klaar voor je presentatie te maken? Anders wij wel!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *