Tip beschouw je presentatie als een cadeautje

Tip: beschouw je presentatie als een cadeau dat je met anderen deelt!

Hoe vaak heb jij een presentatie echt als een traktatie ervaren? Als een cadeautje dat je kreeg en waarvan de boodschap écht is blijven hangen? Waarschijnlijk nog niet zo vaak. Maar die paar momenten dat je dat had, kun je je vast nog goed herinneren!

Zo’n presentatie, die zou je toch zelf ook willen delen?

Een cadeautje dat het publiek rijker maakt

We schreven de kop van deze alinea en dachten ineens aan Oprah Winfrey. Hoe zij met haar stoelcadeautjes het publiek iets geeft dat ze mee naar huis nemen. Fantastisch idee natuurlijk (wij houden ook van cadeautjes!), maar wij bedoelen het toch iets anders.

Je kunt namelijk ook de presentatie zelf als een cadeautje zien. Als een presentje dat het publiek ook rijker maakt, net zoals bij Oprah. Maar dan rijker aan kennis!

Het beste cadeau is het persoonlijke cadeau

De beste cadeautjes die je krijgt, zijn de cadeautjes die speciaal voor jou uitgezocht zijn. Of het cadeau is daardoor heel praktisch, of het past precies bij wie je bent en daar word je blij van!

Bij presenteren is het de kunst je presentatie net zo goed op je publiek aan te passen als het beste, persoonlijke cadeautje dat jij ooit hebt gehad. Geen algemeen praatje vergelijkbaar met een saaie VVV Bon, maar een verhaal waar het publiek in jouw zaal op zit te wachten.

Een presentatie die echt iets met het publiek doet.

oprah momentje bij een presentatie

De verpakking doet ertoe!

Heb je de inhoud van je presentatie afgestemd op je publiek? Dan is het tijd om je presentatie vorm te geven. Natuurlijk kun je er een standaard presentatie van maken, in een stijl die iedereen al gewend is. Maar een goed cadeau verdient een passende verpakking waar aandacht aan is besteed. Denk daarom goed na over hoe je jouw presentatie brengt.

Kies je voor een Prezi; misschien is een Prezi Design iets voor jou? Gebruik je afbeeldingen, filmpjes of muziek? Heb je een duidelijke metafoor of een treffende rode draad? Verpak je verhaal in ieder geval met grote zorg, want de verpakking doet er echt wel toe!

Geef een cadeautje en de ander geeft je graag iets terug

We horen het je denken: “Ja, ik snap het allemaal wel, maar zo kan ik wel blijven geven aan anderen! En dat kost behoorlijk wat tijd, geld en energie!” Is dat je gedachtegang, dan stellen we je vast gerust. Wij weten namelijk dat wanneer je anderen cadeautjes geeft, zij je ook graag iets terug geven. Wanneer dat komt en van wie, dat weet je nooit en wij denken dat je daar ook niet op moet wachten.

Maar geven werkt, net als positiviteit, aanstekelijk. Vertrouw daar maar op!

presentatie als kado

De voor/van sticker: is de afzender wel bekend?

Tot slot nog even een praktisch punt.

Wanneer je van jouw presentatie een cadeautje maakt, is het wel belangrijk je naam erop te zetten. Als afzender. Anonieme cadeautjes zijn leuk en spannend, maar als iemand uit het publiek je wil benaderen moet hij of zij weten hoe.

Bepaal dus niet alleen voor wie het cadeautje is, maar maak ook duidelijk dat het van jou komt!

Geen tijd of inspiratieloos?

Heb je zelf geen tijd om aandacht te besteden aan je presentatie? Een presentatie laten maken door ShareAll is een goede optie. Met onze presentatie experts, grafisch ontwerpers en illustrators besteden wij graag veel aandacht aan jouw presentatie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *