Ouderavonden en powerpoint

Ouderavonden en powerpoint

Soms vragen we ons af of onze kinderen op dezelfde manier les krijgen als wij een presentatie krijgen voorgeschoteld op een ouderavond… Maar wees gerust, daar gaan we niet van uit. Ouderavonden en powerpoint lijken onafscheidelijk.

Hoe wordt er les gegeven

Natuurlijk gebruiken de leraren in de klas geen Powerpoint presentaties om hun verhaal te doen. Ze doen dit door middel van hun verhaal, ze maken notities op hun bord en laten (in de modernere scholen) youtube filmpjes op het digibord zien.

Ze geven onze kinderen les met één doel: dat de leerlingen zoveel mogelijk informatie onthouden. Hoe doen zij dit? Natuurlijk door het zo interessant en leuk mogelijk te maken voor hun publiek. Tenminste daar gaan we wel van uit.

Waarom gebeurt dit dan niet tijdens een presentatie voor ons, de ouders? Of überhaupt tijdens welke presentatie dan ook.

Presenteren voor pubers

Jullie voelen hem al aankomen. Dit gaat natuurlijk niet over de onderwijzers onder ons. Dit gaat over de presentatoren onder ons.

Misschien kunnen zij iets leren van de goede onderwijzers onder ons. Want wie heeft er nu het moeilijkste publiek? Waarschijnlijk de middelbare school onderwijzers. Wie heeft er een meer ongeïnteresseerd publiek, wat helemaal niet op die plek wil zijn, met zoveel rondrazende hormonen en bewijsdrang tegenover de rest van de groep?

Houd dat publiek maar eens geboeid!

Word een goede onderwijzer

Er zijn een aantal zaken waar een goede onderwijzer rekening mee houdt:

  • Je presentatie aanpassen tot het niveau van je publiek.
  • Informatie bieden op een manier die je publiek begrijpt.
  • Veel praten, maar nog veel meer laten zien.
  • Prikkelen.
  • Vragen stellen.
  • Entertainen.
  • Herhalen.

Misschien is het een onderzoekje waard. Zullen wij onze kinderen eens vragen welke leraren zij het meest interessant les vinden geven en zullen we dan ook eens vragen hoe zij les geven? Wat doen zij anders dan andere leraren?

Ik ben heel benieuwd naar de antwoorden. Jullie?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *