in je kracht tijdens je presentatie

5 Tips om in je kracht te staan tijdens je presentatie


Heb jij ook moeite met spreken voor een publiek? Presenteren is voor veel mensen best wel één ding. Niet getreurd het betekent niet dat jij niet de juiste communicatieskills hebt, in tegendeel. Ook jij kunt een krachtige en onderscheidende presentatie geven. Preziall geeft je 5 tips om écht in je kracht te staan tijdens je presentatie. Deze tips zijn zelfs toepasbaar voor een Zoom of Teams meetings.

1. Bereid je voor, maar stamp niet alles in je hoofd

Dat het belangrijk is je presentatie voor te bereiden, begrijpt iedereen. Je wilt namelijk wel duidelijk hebben wat je gaat vertellen, welke topics je uit wilt lichten en waar je eventueel dieper op in wilt gaan. Hou goed voor ogen: ’Wat is de boodschap die ik het publiek écht mee wil geven?’ Maar stamp niet alles van A tot Z uit je hoofd. Hou het spontaan!

2. Haal bewust adem


Dit klinkt logisch, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je zenuwachtig bent. Haal heel bewust adem voordat de presentatie start om je overtuigingskracht te vergroten. En doe nog even een superman pose! Deze zorgt voor meer zelfvertrouwen, minder angst en betere stressregulatie. Het werkt het beste wanneer je het 2 minuten voor een presentatie doet.
 Door bewust met je ademhaling bezig te zijn breng je jezelf in het ‘hier en nu’. Als je je ademhaling laag, in je buik voelt – en dus niet hoog, op je borst – gaat het goed.
Omdat je genoeg zuurstof binnenkrijgt, zorgt dit voor meer focus, waardoor je duidelijker en overtuigender praat. Win-win dus!

©Freepik - De superman pose

De Superman pose zorgt voor meer zelfvertrouwen, minder angst en betere stressregulatie. Het werkt het beste wanneer je het 2 minuten voor een presentatie doet.

3. Benoem je spanning niet

Gezonde spanning voelen voor het geven van een presentatie is niet vreemd. Natuurlijk is het ook niet erg om aan te geven dat je wat nerveus bent. Blijf vooral niet in je spanning ‘hangen’. Want juist dan gaat het nerveuze gevoel overheersen. Rust en vertrouwen is de key, lach en maak oogcontact!

4. Skip het stopwoord ‘Eh’

Je bent zenuwachtig en daardoor zeg je vaak ‘eh’. Erg storend voor het luisterend publiek. Probeer een korte pauze tussen zinnen en woorden in te lassen in plaats van deze op te vullen met een stopwoord.

5. Een pakkende presentatie

Zorg ervoor dat je publiek vanaf het begin op het puntje van hun stoel zit. Het begin van je presentatie is namelijk cruciaal voor het verdere verloop ervan. Een presentatie die pakkend en onderscheidend is zorgt ervoor dat je makkelijker vast kunt houden aan de flow van het spreken. Jij hebt een verhaal te vertellen en ideeën om te delen. PreziAll maakt het vertellen van jouw verhaal eenvoudig, krachtig en sprekend! Onderscheidende Prezi & PowerPoint presentaties die begrepen, onthouden én doorverteld worden. Dat doen we door met een objectieve blik naar de inhoud van jouw verhaal te kijken. Die inhoud vertalen we naar een prachtige presentatie waarmee jij kunt stralen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen, neem gerust contact met ons op!

 

Deze blog is geschreven door Jill Lamberts

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *