Ben jij je ervan bewust dat de kleding en kleuren die je draagt een boodschap af geeft? Laat dit voor je spreken en trek hierdoor succes aan

Maak een goede eerste indruk

Hoe open je presentatie sterk en maak jij een goede eerste indruk? In de blog link in bio delen wij graag wat tips om met rust en vertrouwen een presentatie te geven.

1. Laat je outfit voor je spreken

Ben jij je ervan bewust dat de kleding en kleuren die je draagt een boodschap af geeft? Laat dit voor je spreken en trek hierdoor succes aan.

’Een voorbeeld van een spreker die optimaal gebruikmaakt van kleding en daarmee zelfs een imago voor zichzelf wist te creëren, is Joe Pulizzi. Hij is oprichter van het Content Marketing Institute en een befaamd spreker. Toen hij met presenteren begon droeg hij altijd oranje, de kleur van zijn bedrijf. Na een paar presentaties werd hij uitgenodigd om een keynote te verzorgen, waar hij werd gevraagd een zwart pak en een zilverkleurige stropdas te dragen. Vanzelfsprekend gaf hij daar gevolg aan. Maar na zijn presentatie stapten er verschillende toehoorders op hem af om hem te vragen wat er met zijn oranje outfit was gebeurd. Er waren zelfs mensen die hem via social media vroegen waarom hij tijdens zijn presentatie geen oranje had gedragen.

Dat was het moment waarop hij zich realiseerde dat hij met deze kleur een imago voor zichzelf had gecreëerd waarmee hij zijn bedrijf kon onderscheiden. Tegenwoordig draagt hij niet alleen oranje overhemden, maar ook oranje pakken, oranje schoenen en zelfs oranje pochets’’ (www.marketingtribune.nl)

Een goede eerste indruk maken Tijdens het samenstellen van je outfit is het slim om je doelgroep in het achterhoofd te houden. Zo voel je je niet underdressed óf overdressed, en maak je een connectie met de mensen die je voor je hebt. Zorg wel dat jij je er comfortabel in voelt. Soepel kunnen bewegen tijdens je presentatie is áltijd belangrijk.

2. Denk na over de kleur van je kleding

Kleuren spelen een grote rol spelen bij je uitstraling. Zo staat olijfgroen bijvoorbeeld voor leiderschap, maak je met paars een creatieve en innovatieve indruk en kan rood ervoor zorgen dat je als een daadkrachtig persoon wordt gezien. Met zwart lijk je zakelijk en netjes, en tegelijkertijd ook stoer. Maar wie weet wil jij vooral laten blijken dat je professioneel bent en alles onder controle hebt. Ga dan voor een pak, en laat grijs in je outfit terugkomen. Dat is een kleur die wijsheid, betrouwbaarheid en autoriteit suggereert. Ook blauw is in dit verhaal een veilige en prima keuze.

3. Ken je publiek en denk praktisch

Tijdens het samenstellen van je outfit is het slim om je doelgroep in het achterhoofd te houden. Zo voel je je niet underdressed óf overdressed, en maak je een connectie met de mensen die je voor je hebt. Zorg wel dat jij je er comfortabel in voelt. Soepel kunnen bewegen tijdens je presentatie is áltijd belangrijk.

4. Wees jezelf!

Sta sterk in je schoenen (of pantoffels, in tijden van thuiswerken) en blijf jezelf. Jezelf blijven is misschien wel het meest clichématige advies aller tijden. Maar toch is het zo! Ga vooral geen driedelig pak dragen als dat écht niet je ding is. En is rood niet je kleur, trek het niet aan! Met welke outfit je ook voor de dag gaat komen, het meest belangrijke is dat jij je er lekker in voelt! Zo sta je met zelfvertrouwen voor je publiek, en haal je die ontspannen en krachtige presentator in jezelf naar boven.

Dan nog wat do’s en don’ts:

  • Begin op tijd met het uitkiezen van je outfit. Check je kleding op vlekken of een grove vouw
  • Strepen en drukke patronen kun je dan beter achterwege laten. Deze werken afleidend voor je publiek, speel liever met kleur.
  • Oefen je presentatie ook in de outfit die je hebt uitgekozen. Zo kun je even voelen of die broek écht lekker zit, en of een ander colbertjasje je misschien nog wat extra power geeft.
  • Is het bijna zover en sta je in de startblokken? Doe nog even de superman post en check even of de rits van je broek dicht is.
  • Sta jij sterk in je schoenen en durf je het aan, dan kun je natuurlijk ook een statement maken. Laat zien wie je bent door bijvoorbeeld jouw met tatoeages versierde bovenarmen in het zicht te laten, of door voor een opvallende das of strik te gaan. Realiseer je ten slotte ook dat charisma niet altijd te koop is. Klik maar eens een random TEDTalk aan: ook de presentatoren met vettig haar, een doodeenvoudige coltrui en een versleten spijkerbroek kunnen rekenen op een daverend applaus en respect.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *