Het is de hoogste tijd voor positiviteit

Het is de hoogste tijd… voor positiviteit

64% van de vrouwen en 52% van de mannen is vaker chagrijnig is dan goed voor ze is.

Zo. Dat hakt erin, hé? Dat vonden we ook bij ShareAll! We kunnen het ons moeilijk voorstellen, maar blijkbaar staan veel Nederlanders veel minder positief in het leven dan wij.

Meer dan de helft van ons is vaker negatief

Het is uitkomst van een onderzoek van het Psychologie Magazine een paar jaar geleden. Hoe ze dat hebben gemeten? Door te kijken hoe Nederlanders de verhouding tussen positieve gevoelens en negatieve gevoelens ervaren. Die is idealiter 3:1: je bent in balans als je 3 positieve gevoelens kunt plaatsen tegenover 1 negatieve.

Velen van ons halen die score niet.

Negatieve gevoelens ervaren we intenser

Waarom is die ideale verhouding niet gewoon 1:1 denk je? Die ene positieve ervaring streept toch die negatieve ervaring weg? Zo werkt het helaas niet, omdat negatieve momenten voor ons veel intenser zijn dan de positieve.

Denk maar eens aan het feit dat veel mensen negatieve feedback veel beter onthouden dan een compliment. We hebben daarom 3 positieve gevoelens nodig, om die ene negatieve te compenseren.

Hoe ga jij je positiever voelen

Waar halen we positiviteit vandaan?

Genoeg cijfers nu, we geloven het wel. Ervan uitgaande dat de situatie sinds 2009 niet heel veel veranderd is, is er op positiviteitsgebied nog veel te verbeteren! Niet alleen om de ervaring van die positieve momenten zelf, maar ook omdat een positieve instelling samenhangt met bijvoorbeeld het meer ervaren van voldoening in het leven en het beter omgaan met tegenslag.

Belangrijk dus dat we ons in Nederland eens wat positiever gaan voelen. Maar hoe?

Waar worden ‘we’ gelukkig van

Bij ShareAll weten we dat behoorlijk goed. We worden blij van fijne verhalen, aardige klanten en goed resultaat: presentaties die de klant blij maken (Benieuwd? Bekijk ons presentatieportfolio!). Maar er zijn ook mensen die gelukkig worden van een patatje oorlog. Of een baan van 9 tot 5. Het is dus nogal persoonlijk.

Toch blijken er volgens het onderzoek wat algemene wetten te gelden. Mannen ervaren positievere gevoelens door hun partner, seks en muziek . Voor vrouwen staat de partner ook op één, gevolgd door kinderen, vrienden en het lezen van een boek.

Voor de nieuwsgierigen onder ons: seks komt voor vrouwen op de 11e plaats.

Waar jij gelukkig van wordt!

Leuk om te lezen waar mannen en vrouwen gelukkig van worden, maar eigenlijk hebben we aan die kennis niet zoveel.

Het gaat erom dat je zelf weet waar je gelukkig van wordt en dat je het gevoel van gelukkig zijn kunt vieren. Want, zoals je leest in het volgende blog, zorgt dat voor méér van hetzelfde: positiviteit!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *